Geplaatst op 28 augustus 2014
zzp-arbeidsongeschiktheidsverzekering-aov-besparen

De helft van de zzp’ers heeft een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). Verstandig. Maar voorkom dat je te veel premie betaalt.

Het is voor veel zzp’ers even slikken: de premie voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Een bedrag dat maandelijks behoorlijk in de papieren kan lopen. Zeker als je nog maar net bent begonnen, kan het flink op de balans drukken. Niettemin doe je er als ‘zelfstandige zonder potje’ verstandig aan je te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Mocht je onverhoopt tijdelijk of langdurig niet in staat zijn om te werken, dan kun je je maar beter geen zorgen hoeven maken over je inkomen.

Eén op 15 krijgt ongeluk op werkvloer

Uit recente cijfers van het CBS blijkt dat in 2013 één op de 15 werkenden een ongeluk kreeg op de werkvloer: in totaal gaat het om 485.000 (!) mensen. Niet zelden betekent een arbeidsongeval dat je voor langere tijd uit de running bent. Soms lukt het je zelfs helemaal niet meer om je werkzaamheden volledig uit te voeren. Eind 2013 werden in Nederland maar liefst 818.000 arbeidsongeschiktheidsuitkeringen verstrekt. De zzp’er zonder AOV moet het echter zonder dat vangnet doen. Hij of zij valt bij arbeidsongeschiktheid dikwijls terug naar bijstandsniveau.

Helft zzp’ers heeft AOV

Gelukkig zijn veel zzp’ers zich bewust van de risico’s die arbeidsongeschiktheid met zich meebrengt. Van de 800.000 zzp’ers die Nederland eind 2013 telde, heeft ongeveer 400.000 een arbeidsongeschiktheidsverzekering afgesloten. Wat veel zzp’ers echter niet weten, is dat de premie die zij betalen dikwijls veel hoger is dan nodig. Hoe zit dat precies?

AOV-premie tot wel 20 procent te hoog

Tot enige tijd geleden ontving een financieel adviseur die een AOV afsloot voor een klant als beloning provisie van de verzekeraar. Een honorering die kon oplopen tot wel 20 procent van de premie die de klant betaalde. Deze beloningsstructuur had voor de klant echter diverse nadelen. Een daarvan was dat de dienstverlener bij een beloning op basis van provisie gevoelig kan raken voor onjuiste prikkels. Het risico bestaat dat niet wordt gekeken naar de beste verzekering voor de klant, maar naar het product dat de dienstverlener de hoogste commissie oplevert.

60 procent zzp’ers betaalt nog steeds provisie aan tussenpersoon

Sinds 1 januari 2013 mag een financieel dienstverlener geen provisie meer rekenen over de producten die hij verkoopt. Dus ook niet over een arbeidsongeschiktheidsverzekering. De zzp’er die zijn AOV echter vóór 1 januari 2013 via een tussenpersoon heeft afgesloten, blijft in veel gevallen ongemerkt zitten met de oude constructie. Circa 60 procent van de zzp’ers met een AOV betaalt ongemerkt nog elk jaar honderden euro’s provisie aan zijn tussenpersoon.

Besparen op AOV simpel te regelen

Als je vermoedt dat je te veel betaalt, kun je op deze website simpel uitrekenen hoeveel je kunt besparen op je AOV. Gemiddeld gaat het om een bedrag van 580 euro per jaar dat zzp’ers kunnen uitsparen. In plaats van hoge provisie betaal je voortaan een vast laag bedrag per jaar voor het beheer van de polis. Alleen als extra dienstverlening gewenst is, worden extra kosten in rekening gebracht. De ervaring leert dat dat maar zelden nodig is.

besparen-op-aov-bespaarscan

Deel dit bericht

Deel dit bericht

Recente berichten